top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoy van Bijsterveld

Feedback: Dr. Who, Vincent van Gogh en zijn waarheid

Doctor Who is een Britse sciencefictionserie over een tijdreiziger. In één van de afleveringen neemt Dr. Who schilder Vincent van Gogh mee naar een museum in Parijs.

Vincent komt oog in oog te staan met zijn eigen schilderijen en ontdekt op ontroerende wijze hoe een professor met liefde over hem en zijn werk spreekt. Het raakt Vincent vol in het hart.

Wat kunnen we leren van dit filmpje. Er zitten in dit filmpje twee boodschappen voor mij. Op welke wijze kijken wij naar ons zelf, onze talenten en ons kunnen. Zie wat de kracht van feedback is op iemand als persoon of zijn werk.



Het Zelfbeeld: Een zelfbeeld is ten alle tijden een reflectie op jou eigen waarheid. Jij bepaald het beeld wat jij van jezelf hebt. In het filmpje zien we heel erg mooi terug dat Van Gogh diep geraakt wordt door de aanvulling van het zelfbeeld met het beeld wat de professor van hem heeft.

Ik beeld mij in dat deze liefdevolle woorden als geheel nieuw binnen komen bij Van Gogh. Zijn zelfbeeld werd belicht op een manier zoals hij nog nooit naar zichzelf had gekeken.

Feedback

Feedback wordt vaak gebruikt om zaken te bespreken die niet lekker lopen. Je wil de kwaliteit van iets verbeteren en daarom geef je feedback. Dit kan zijn op diverse gebieden zoals: samenwerken, gemaakte afspraken, omgang met andere, gedrag van iemand enz.

Het geven van feedback wordt vaak als best lastig ervaren omdat de onderwerpen een verbeterpunt belichten. Daarbij komt dat het ontvangen van feedback ook een hele kunst blijkt te zijn. (maar daar misschien meer over in een volgend artikel)

Als ik feedback binnen teams bespreek dan is mijn tip om te starten met het geven van feedback over hele gewone dingen. Een voorbeeld zin is dan… “Wat ik mooi vind aan jou is,… het effect op mij is…” Er ontstaan dan vaak hele bijzondere situaties. Soms is de reactie heel klein maar soms is de impact heel groot. Het zelfbeeld van iemand wordt dan aangevuld met het beeld van de ander.

De kracht van deze oefening is dat het samenwerken bevorderd en de band binnen teams sterker maakt. Dit draagt ook bij aan de ervaring dat feedback geven leuk en heel waardevol kan zijn. Ik merk dan dat deze ervaring draagvlak geeft om op spannende momenten het ook aan te durven om feedback te geven.

Houd het filmpje van Vincent van Gogh in je gedachten. Neem je verantwoordelijkheid op om het zelfbeeld van de ander te verrijken of misschien mooier gezegd, te “herijken”. Jouw woorden hebben vaak veel meer impact dan je zou denken.

Heel veel succes en mocht je feedback of aanvullingen hebben op mijn stuk hoor ik dit graag.


Mijn beeld is nooit volledig en samen weten we meer. Voel je vrij om feedback te geven en je kennis hierover te delen.

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page