top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoy van Bijsterveld

Anderhalve meter en beter leren luisteren!

Het is nogal wat. Een nieuwe manier van met elkaar om gaan.

We moeten nieuwe vaardigheden aanleren om ons werk goed te kunnen doen.

We moeten nieuwe vaardigheden aanleren om onze collega’s te bereiken, om mee te kunnen doen met vergaderingen.

We moeten nieuwe vaardigheden aanleren om thuis met andere te werken.

Het vermengen van privé en zakelijk, hoe scheiden we dit? Kinderen die ons “storen” of de postbode die aanbelt of …… Er zijn tal van zaken die anders gaan.


Hoe is het met jou? Lukt het allemaal een beetje.

Heel veel medewerkers krijgen deze vraag en dat is een mooie start.

Het antwoord is in veel gevallen best standaard: Tja het gaat wel aardig eigenlijk, of zelfs goed. Het is wel even wennen maar volgens mij hebben we een aardige modus gevonden waar het voor iedereen werkt…. Blahblahblah…… 


Maar een heel klein percentage van de medewerkers durft eerlijk te zeggen hoe het echt met ze gaat. Ze willen misschien wel maar de drempel of de verkeerde vraag of het dichte oor van de gesprekspartner werkt ook niet echt mee.

We moeten echt beter leren luisteren! We hebben twee oren gekregen dus de luistertijd moet twee keer zo lang zijn als de spreek tijd. Het doel van het gesprek met de ander moet niet zijn om te zenden maar om te luisteren, te onderzoeken en de ruimte te geven. In de huidige thuiswerk situatie is het echt een hele grote uitdaging voor veel mensen. De meeste van ons zijn nooit echt goede luisteraars geweest. Dus nu kost het ons extra inspanning.


Luister, stel de juiste vragen en ben nieuwsgierig en STIL !! De ruimte in de stilte zal je meer vertellen dan 10 standaard vragen. Stel vragen op gevoelsniveau en niet op basis van feiten. Zo kom je sneller een laag dieper. Emotioneel luisteren noemen we dat.


Doe het niet voor jezelf maar doe het voor je medewerkers. Ze hebben jouw twee oren heel hard nodig in deze tijd.


Heb je overigens zelf een luisterend oor nodig. Ik heb nog wel wat ruimte in mijn agenda voor jou. Laat het me weten!Roy

17-04-2020

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page